Kurumsal Kablolama

Yapısal kablolama, bina içerisinde; enerji, telefon, data, ses, güvenlik sistemleri sinyallerinin düzgün bir biçimde iletimini sağlamak için yapılan ve bu sistemleri tek bir çatı altında toplayarak yönetebilmeye ve gerekli durumlarda altyapıyı genişletmeye imkan sağlayan bir altyapı çalışmasıdır.

Yapısal kablolama, bina içerisinde; enerji, telefon, data, ses, güvenlik sistemleri sinyallerinin düzgün bir biçimde iletimini sağlamak için yapılan ve bu sistemleri tek bir çatı altında toplayarak yönetebilmeye ve gerekli durumlarda altyapıyı genişletmeye imkan sağlayan bir altyapı çalışmasıdır.

Yapısal kablolama ürünleri; akıllı ev sistemleri, aydınlatma, güvenlik kamera sistemleri, geçiş kontrol sistemleri, rack kabinet, seslendirme ve acil anons sistemleri, telefon / santral sistemleri, tv / uydu sistemleri ve yangın alarm sistemleri ürünleri ile birlikte zayıf akım sistemleri içerisinde yer almaktadır.

Yapısal Kablolama Nedir?

Yapısal kablolama, bina içerisinde; enerji, telefon, data, ses, güvenlik sistemleri sinyallerinin düzgün bir biçimde iletimini sağlamak için yapılan ve bu sistemleri tek bir çatı altında toplayarak yönetebilmeye ve gerekli durumlarda altyapıyı genişletmeye imkan sağlayan bir altyapı çalışmasıdır.

Yapısal kablolama ile kurumların en önemli ihtiyaçlarından biri olan veri ve enerji iletiminin, sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesi hedeflenmektedir. Yapısal kablolama; internet, bilgisayar, telefon / santral, aydınlatma, yangın algılama ve ihbar sistemleri, güvenlik kamera sistemleri, geçiş kontrol sistemleri, seslendirme ve acil anons sistemleri, akıllı bina otomasyon sistemleri vb. sistemler için gelişmeye ve entegrasyona açıktır.

Yapısal kablolamada en çok dikkat edilmesi gereken konu ürünlerin ve cihazların kaliteli olması ve işçiliğin aynı şekilde özenli yapılmasıdır. Doğru ürün seçimi, kurgu ve işçilik ile kurumların yalnızca o anlık ihtiyaçları değil, geleceğe yönelik ihtiyaç ve problemlerin giderilmesi hedeflenmelidir.

Yapısal Kablolamanın Önemi

Zayıf akım sistemleri içerisinde yer alan cihaz ve donanımların sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için yapısal kablolamanın kusursuz olması gerekmektedir. Yapısal kablolama bir altyapı olduğu için her an müdahale etmek mümkün olmayabilir. Bu bağlamda yapısal kablolama aşaması bir yapının can damarıdır. İleride gerekli olabilecek genişletmeler de projelendirme aşamasında göz önünde bulundurulmalıdır. Projelendirme, kurgu ya da montajı düzgün yapılmayan yapısal kablolama ileride altyapının tamamen değiştirilmesini gerektirebilir. Bu hem zaman hem de ciddi maliyet kaybına yol açmaktadır. Kurulan altyapının mutlaka sertifikalandırılması gerekmektedir.

Yapısal Kablolama Aşamaları

Yapısal kablolama aşamaları; keşif, kanallama, kablo çekimi, sonlandırma, etiketleme, test ve sertifikalandırmadır.

Yapısal Kablolama Standartları
Uluslararası = ISO / IEC – 11801
Amerika = TIA / EIA 568
Avrupa Birliği = EN 50173
Yapısal Kablolama Türleri

Veri (Data) kabloları ortama göre UTP (Unshielded Twisted Pair), STP (Shielded Twisted Pair) ya da Fiber Optik olarak tercih edilmelidir. Yapısal kablolama türleri kategoriler ile tarif edilmektedir. Veri aktarım hızını bu kategoriler belirlemektedir. Yapısal kablolama türleri; Cat5, Cat5e, Cat6, Cat7 ve Fiber Optik’tir.

Cat7 kablolama korumalı (shielded) yapıdadır. Cat-5 veya cat-6 kablolara göre iki kat bant genişliği sağlamaktadır.
Fiber Optik kablolama, yapısal kablolamada kullanılan en hızlı veri iletimini sağlayan kablo türüdür. Genel itibariyle bahsettiğimiz kabloların bağlandığı bir anahtar (switch) üzerinden bağlantı paneline (patch panele) aktarma yapılarak ağ sistemine bağlanılır. OM1,OM2, OM3 ve OS1 gibi ikinci jenerasyon fiberler kullanılır.

Ağ (Netwok) sistemlerinin hızlı ve problemsiz çalışabilmesi için, kablolama altyapısının sağlıklı kurulmuş olması gereklidir. Network sistemlerinde, kablolama alt yapısı kadar uzun süreli kullanılan başka hiç bir arabirim yoktur. Mimariye göre sıva altı, zemin altı, kanal içi, vb. şekilde kullanıcının masasına ulaştırılan data kabloları, mutlaka bir data prizinde sonlandırılmalıdır.

Data ve telefon kablolaması projelerinde mutlaka elektriksel altyapı gözden geçirilmelidir. Bilgisayar sistemleri için ayrı bir topraklama hattının olduğundan emin olunmalı, toprak voltaj seviyelerinin tolere edilebilir sınırlar içinde olduğuna dikkat edilmelidir.

Yapısal Kablolamanın Avantajları

Yapısal kablolamada; bilgisayar, yazıcı, güvenlik kamerası vb. her tür aktif sistem aynı kablolama üzerinde çalışabilmektedir. Yapısal kablolama sistemleri için verilen uzun süreli sistem performans garantisi (25 yıla kadar sertifika veren firmalar bulunmaktadır) uzun dönemde maliyeti düşürmektedir. Yapısal kablolama; büyük boyutlardaki verinin iletimini ve paylaşılmasını desteklemektedir. Patch panelde yapılan basit bir port değişi ile herhangi bir data noktası ya da telefon hattı kolaylıkla taşınabilir. Yapısal kablolama üzerinde oluşan problemler ve arızalar kısa sürede tespit edilebilir. Sistem yönetimi çok daha kolay bir şekilde yapılmaktadır. Kablolar karmaşık görüntüsünden kurtularak daha az yer kaplar ve kolay düzenlenir.

İş Yeri Ağ Kablolama Ücreti Nasıl Belirlenir?

İş yeri ağ kablolama ücreti her zaman için keşif yapıldıktan sonra belirlenir. Dolayısıyla fiyatların değişken olduğunu söyleyebiliriz. Hangi sistemi kullanmak istiyorsunuz? Ya da ihtiyacınız olan nedir? Öncelikle bu soruların cevapları bulunur. KRY firması olarak keşif yaptıktan ve ihtiyaç listesi hazırladıktan sonra fiyatı belirleriz ve onayınıza sunarız. Sizden onay aldıktan sonra da gerekli olan çalışmalara başlarız.

Sağlıklı ve uzun ömürlü bir kablolama çalışması için bizlere iletişim sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Network Kablolarının Kaliteli Olup Olmadığı Nereden Anlaşılır?
Kaliteli bir kablonun üzerinde 1 metrelik aralıklarla üretici firmanın ismi, tipi ve kablonun kesiti yazar.

Network Kablosu
Kablonun iletken yüzeylerinde kesinlikle kararma, çizik ya da çapaklanma olmaz.

KRY Kablolama Sistemleri
Network kablolama başta olmak üzere, tüm ağ çözümlerinizi profesyonel ekibimiz yardımıyla gerçekleştiriyoruz.

Her ne kadar kablolama ve ağ kurulum işlemlerinde alınan malzemelerin kalitesi önemli olsa da, ondan daha önemli bir etken var. Tabi ki insan faktörü!

Kalifiye ve alanında tecrübeli personelimizle uzun yıllardan bu yana başarılı çalışmalar yapmaya devam ediyoruz.

Ethernet switch 8 port cihazı da dahil olmak üzere, ağ kurulumu için gereken tüm malzemelerin seçimini titizlikle gerçekleştiriyoruz.

YAPISAL KABLOLAMA HAKKINDA TEMEL BİLGİLER

Kablosuz çözümlerin artan popülaritesine rağmen bilgisayar ağlarının çok büyük bir bölümü bağlantı için hala bükümlü çift bakır kablo çeşitleri kullanmaktadır. Yapısal kablolama sistemi bir binanın tüm kontrol ve haberleşme sinyallerinin analog ve dijital olarak iletimi için yapılan tüm kablolama aktif ve pasif cihazlarından oluşur. Yapısal kablolama sistemi protokol bağımsız ve gelecekte oluşacak yeni standartlar için gerekli şartları sağlamalıdır.
Yapısal kablolamada kullanılacak ekipmanlar ve sisteminizin sertifikasyonu için, firmaların bu kategorilere ve tüm endüstri standartlarına uygun, bağımsız laboratuvarlardan sertifikalı çözümlerini kullanmak ve yapısal kablolama işini yapacak firmanın TSE Yeterlilik Belgesine sahip olduğu göz ardı edilmemelidir.

YAPISAL KABLOLAMA HANGİ ÜRÜNLERİ İÇERİR ?

Yapısal kablolama ekipmanları üreten firmaların bu kategorilere ve tüm endüstri standartlarına uygun, bağımsız laboratuarlardan sertifikalı, yaklaşık dört bin çeşit ürün ile Shielded (korumalı-FTP, SFTP), Unshielded (korumasız-UTP) ve Fiber Optik çözümleri bulunmaktadır. Ürünler içinde, aktif (hub, star switches.. vs.) ve pasif ( kablo, konnektör, priz, patch panel… vs.) network ürünleri, raf ve kabinler, kablo taşıyıcıları ve rafları ile elektriksel koruma (UPS) içermektedir.

YAPISAL KABLOLAMA YAPILIRKEN HANGİ TESTLERDEN GEÇMELİDİR ?

1.Kablolama: Yapısal kablolama yapılırken kullanılan kablolar ve kanallar uzunluk limitlerine, bağlantı ve bükümlere, data kablolarının enerji hatları yanından geçmemesine, olası yangın tehlikesi için önlemler alınmasına ve kabloların ezilmemesi gibi faktörlere dikkat edilerek kablolama yapılmalıdır.

2.Sonlandırma: Kullanılan konnektörler, data prizleri standartlara uygun olmalıdır. Sonlandırma işlemi sırasında yapılan işlemler ileride doğabilecek problemlere neden olmamalıdır. Ayrıca kablo konnektör kayıplarının en az olması için gereken bağlantı şekil uygulanmalıdır.

3.Topraklama: Kurulan sistemin dış manyetik alanlardan etkilenmemesi için topraklama gerekli standartlarda yapılmalıdır. Eğer STP kablo kullanıyorsa STP dağıtım panelleri direkt topraklanmalıdır.

4.Etiketleme: Dağıtım panelleri, kablolar ve prizler etiketlenerek ağın topolojisi oluşturulmalıdır.

5.Onay Testi: Tüm kablolama işlemi bittikten sonra test cihazları ile EIA/TIA standart uyum testleri yapılmalıdır. Tüm uçlar tek tek karakteristik değerleri belirlenmeli ve uymayan uçlar tekrar incelenerek standartlara uygun duruma getirilmelidir.

6.Kabinler ve çerçeveler: Kullanılan kabinler monte edilirken. data ve enerji hatları için gereken bağlantı standartlarına uyulmalıdır.

YAPISAL KABLOLAMANIN ÖNEMİ VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER.

Bilgisayar sistemlerinin hızlı, sağlıklı ve problemsiz çalışabilmesi için, yapılacak olan network kablolaması çok önemlidir. Çoğu zaman kablolamaya yeterince önem verilmediği için, sağlıklı olmayan network kablolamaları üzerinde ciddi network problemlerine rastlanmaktadır. Özellikle yavaşlık ve bağlantı kopukluğu gibi problemlerin bir çoğu mühendislik formatlarına uyulmadan yapılan kablolama sistemleri yüzünden oluşmaktadır.
Kablolama altyapısı baştan iyi tasarlanıp yapılmalı ve yıllarca kullanılmalıdır. Yapılacak olan kablolamada aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir:

  • Data kabloları ortama göre UTP (Unshielded Twisted Pair), STP (Shielded Twisted Pair) ya da Fiber Optik olarak tercih edilmelidir.
  • Kullanılan data kabloları Cat 5, Cat 6 gibi standartları desteklemelidir.
  • Mimariye göre sıvaaltı, zeminaltı, kanaliçi, vb. şekilde kullanıcının masasına ulaştırılan data kabloları, mutlaka bir data prizinde sonlandırılmalıdır. Elastik olmayan bu kabloların uçlarına data plug (RJ-45 Connector) takılmamalıdır. Kabloların diğer uçlarının toplandığı merkezde (tercihen sistem odası), kablolar Patch Panel denen pasif cihazlarda sonlandırılmalıdır.
  • Data Prizleri – Bilgisayar ve Patch Panel – HUB arasındaki bağlantılar, patch kablo olarak adlandırılan, çok telli kablolar ile üretilmiş, yumuşak ve elastik ara kablolar ile yapılmalıdır.
  • Data ve telefon kablolaması projelerinde mutlaka elektriksel altyapı gözden geçirilmelidir. Bilgisayar sistemleri için ayrı bir topraklama hattının olduğundan emin olunmalı, toprak voltaj seviyelerinin tolere edilebilir sınırlar içinde olduğuna dikkat edilmelidir.

YAPISAL KABLOLAMA ÇEŞITLERİ NELERDİR?

  1. Backbone (dikey) Kablolama
    Backbone veya vertical (dikey) kablolama da ana bir kablo ve bunun üzerinden bir ağaç gibi dağılan taşıyıcı kablo hatlarından oluşur. Genellikle haberleşme dikey olarak kattan kata yapılır. Tüm trafiği backbone taşır. Genelde bu İş için fiber-optik kablo tercih edilmektedir. Fiber-optik kablo veri alış-verişi hızlı, hata oranı düşük, dış ortamdan etkilenmeyen, iyi bir data yolu oluşturur.
  2. Hortizonal (yatay) Kablolama
    Yatay kablolama hem yatay hem dikey hatlardan oluşabilir. Yatay kablolama terminal ile merkez nokta kabul edilen dağıtım merkezleri arasında yatay kablo çekilmesi ile oluşturulur.

BAKIR KABLOLAMA HAKKINDA KISA BİLGİLER

Bükümlü çift bakır kablo telefon sistemlerinde de kullanılır. Bu tür kablolarda çıplak kabloların her biri bir yalıtım malzemesi (örneğin plastik) ile giydirilir ve kablolar çiftler halinde birbirine bükülür. Bu şekildeki basit bükümler, Çıplak kablonun ürettiği elektromanyetik alanın etkisini sınırlayıp diğer kablolarda parazit oluşumunu önleyerek, Kablo çiftini elektromanyetik alanın etkisine karşı daha az duyarlı yapıp diğer kablolardan kaynaklanan paraziti önleyerek, kabloyu ağda kullanıma uygun hale getirir.

Bükümlü çift kablonun metal koruyucu ile sarılmış haline Korumalı Bükümlü Çift kablo denir. İzole edilmiş bükümlü çiftlerin etrafına sarılmış metal koruyucu ile, kablo elektromanyetik alandan daha iyi korunmakta ve verilerin daha uzun mesafelere iletilmesine olanak sağlamaktadır.

UTP (Unshlelded Twisted Pair): Bu kablo aynı kablo yatağı içinde birleşmiş dört adet bükümlü tel çiftinden oluşur. UTP kablo sadece bilgisayar ağlarında kullanılmaz. Oldukça yaygın olan bir başka kullanım alanı daha vardır: Telefon hatları…

UTP kablo telefon hatlarında da kullanılır fakat bilgisayar ağlarındaki kullanımı bu alanın önüne geçmiştir ve UTP kablo bilgisayar ağlarıyla özdeşleşmiştir. Çevresinin küçük olmasından dolayı kablo kanallarında daha az yer kaplamakta ve büyük ağ kurulumlarında çok avantaj sağlamaktadır.

UTP kablolar, STP kablonun tam tersine çevredeki gürültüden etkilenmektedir. Daha önceden daha yavaş bilgi iletimi yapabilirken yeni geliştirilen teknolojilerle UTP kablo üzerinden Gigabit hızlı iletişim sağlanabilmektedir. Bu da UTP kablonun daha yaygın kullanımını beraberinde getirmiştir.

UTP kablo türü enerji ile yanyana gitmemelidir. Bu tip kablo kullanıldığı durumlarda enerji ile arasında 30 cm mesafe bırakılması uluslararası standarttır.

SEÇİLEN NETWORK HIZINA GÖRE KABLO ÇEŞİTLERİ

Kategori 5 (CAT5 ve CAT5e):
100 mhz bandında çalışır. Yerel ağ bağlantıları için kullanılır. Günümüzde neredeyse tüm yerel ağ bağlantıları Kategori 5 UTP kablolarıyla yapılmaktadır. 100 metrelik mesafe aşılmadığı müddetçe 100 Mbps’lik veri aktarım kapasitesine sahiptir. Bu nedenle 100 Mbps hızını destekleyen Ethernet kartı ile çalışabilecek en uyumlu kablodur.

Kategori 6 (CAT 6ve CAT 6a):
Cat6 250 mhz band genişliğinde Cat6a 500 mhz çalışır. Kategori 5 kablosuna göre daha üstün bir üretim tekniği kullanılarak üretilmiş olması nedeniyle, 1000 Mbps hızında veri iletimine imkan tanır. Gigabit Ethernet kartlarıyla birlikte kullanılır.

Kategori 7 (CAT 7):
600 mhz band genişliğinde çalışır. Kategori 6 kablosuna göre daha üstün bir üretim tekniği kullanılarak üretilmiş olması nedeniyle, 1200 Mbps hızında veri iletimine imkan tanır. Gigabit Ethernet kartlarıyla birlikte kullanılır. 10g (Ten gigabit kablolamalarda bakır kullanılacaksa cat7 kablo kullanılır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir