Hemşire Çağrı Sistemleri

Hemşire Çağrı Sistemleri; hastanelerin belli alanlarına yerleştirilmiş olan ekipmanlar sayesinde acil durumlarda müdahale yapılabilmesi için hemşirelere çağrı yapılabilmesini sağlayan otomasyon sistemleridir. Son yıllarda teknolojinin gelişmesi ile sağlık sektörü de her geçen gün daha da ileriye gitmektedir. Özellikle şehir hastaneleri projelerinin yaygınlaşması ile yapılan yatırımlarda oldukça artmaktadır. Hastaneler için oldukça önemli bir yatırım da tabi ki hemşire çağrı sistemleridir.

Hemşire çağrı sistemi acil durumlarda hastanın ya da yanında bulunan refakatçisinin kullanması ile devreye geçen ve hemşire ya da doktorun hastaya müdahale süresini azaltmak için hayati önem taşıyan sistemlerdir. Bu sistemler günümüzde oldukça önemlidir. Hemşire çağrı sistemleri sayesinde hastanelerde bulunan hastaların isteklerinin vakit kaybetmeden yerine getirilmesi sağlanmaktadır. Ayrıca bu sistemler ile acil müdahale hızlıca yapılabilmekte hem de yapılan hizmetin kalitesi ölçülebilmektedir.

Hemşire çağrı sistemleri hastane odasında yatan hastanın tedavi süresi boyunca odalarında, tuvalet ve banyolarında kullanabilecekleri sistemlerdir. Bu sistemler sağlık kuruluşlarının uluslararası akreditasyon birimleri tarafından koyulan şartlarından bir tanesidir.

Hemşire çağrı sistemleri kullanımı oldukça basit ve anlaşılırdır. Bu sistemlerin maliyeti oldukça uygundur ve minimum bakım gerektirmektedir. Alarm şeklinde bir çağrı sistemi olduğu için durdurulana kadar devam etmektedir. Ayrıca hastanın kolayca uzanabileceği yerlerde olduğu için kullanım kolaylığı sağlayan sistemlerdir.

Hemşire Çağrı Sistemleri Nasıl Çalışır?

Hemşire çağrı sistemi hemşire ve hasta arasındaki iletişimin etkin ve kolaylıkla yapılabilmesini sağlayan sistemlerdir. Bu sistem yatak başı ünitesi, wc çağrı ünitesi, el seti ve kapı üstü koridor lambasından meydana gelmektedir.

Hemşire çağrı sisteminde odada bulunan hastanın ya da refakatçisinin odada bulunan hemşire çağrı butonuna basması ile birlikte müdahalenin yapılması gereken hastanın bilgileri ya bilgisayarda mevcut olan yazılımda görülebilmekte ya da hemşirenin görebileceği çağrı panosundan takip edilebilmektedir. Bütün bunlara ek olarak sesli uyarıda verilebilmektedir.

Tüm bu bileşenlerin birbirleri ile haberleşmesini sağlayan sistem oda kontrol ünitesidir. Oda da bulunan çağrı üniteleri ile hastanenin kontrol odasında ki entegrasyonu sağlanmaktadır.

Hemşire çağrı sisteminde yer alan tüm ekipmanlar acil durumlarda kullanılmasına uygun olarak tasarlanmıştır. Örneğin banyoda ya da wc’de hastanın düşmesi ya da kendini kötü hissetmesi gibi durumlarda yere kadar uzanan ipli çağrı butonunu kullanarak yardım çağırabilmektedir. Bunun dışında rahatsızlık anında hasta el setinde yer alan butona basarak ilk müdahale için hemşirelerin gelmesini sağlayabilmektedir.

Görüldüğü üzere hemşire çağrı sistemleri hem işitsel hem de görsel olarak ilgili hemşirelere alarm vermekte ve hasta ile hızlıca iletişime geçilmesini sağlamaktadır.

Hemşire Çağrı Sistemleri Kullanım Alanı Nedir?

Hemşire çağrı sistemleri ağrılıklı olarak sağlık kuruluşlarında kullanılmaktadır. Kullanım kolaylığı sağlayan bu sistemler şehir hastanelerinin vazgeçilmez yatırımları arasında yer almaktadır. Bu sistem hemşire ve hasta arasındaki iletişimi hızlandırması sebebi ile hastanelerin olmazsa olmaz sistemlerinden biridir. Sistemde bulunan hemşire paneli sayesinde acil durumlarda hastaya müdahale hızlıca gerçekleştirilmektedir. Sağlık kuruluşlarının yanı sıra istenildiği takdirde bakımevi ve çocuk yuvalarına da bu sistemler kurulabilmektedir.

Hemşire Çağrı Sistemi hastaların acil durumlarda veya ihtiyaç duydukları anlarda hemşireye haber vermeleri amacı ile oluşturulmuştur. Sistem için gerekli ekipmanlar hastanın odasına yerleştirilir. Hastanın ekipman üzerindeki butona basması ile de ilgili hemşireye haber verilir.

Sistemi oluşturan malzemeler ekipmanı kurmak açısından oldukça önemlidir. Hastanın yatak başı ünitesi, hastanın el seti, hastanın odasında bulunan tuvalet çağrı seti ve kapı üstünde bulunan koridor lambası sistemi oluşturan malzemelerdir. Hastalar ile sağlık personelinin birbirleri ile iletişimini sağlayan en önemli modül oda kontrol ünitesidir. Hastane santralinin entegrasyonu ise oda kontrol üniteleri ile sağlanmaktadır. Hastane sunucusu tarafından ise desteklenmektedir. Bu ekipmanlar hasta kendini kötü hissettiği zaman dilimlerinde kullanması için vardır. Hasta acil bir durum anında el setindeki butona basar ve sistem çalışır. Hasta banyoda acil bir durumla karşılaştığında ya da düştüğünde ipi çeker. Sistem tekrar görsel ve işitsel olarak çalışır. Alarmın çalışması ile hemşire yardım çağrısında bulunan odaya gider. Hastayı kontrol ederek gerekli işlemleri gerçekleştirir. Bu sistem ile acil durum anında hemşire hızlı bir şekilde hastaya müdahale eder. Böylece oluşabilecek riskli durumlar en aza düşürülür. Acil durumlar için bir diğer önlem ise ikaz ışıklarıdır. Hasta kullanmış olduğu mobil cihaz ile hemşireye çağrı paneli üzerinden mesaj gönderir. Hemşire ise mesaj gelen hastaya giderek gerekli müdahalede bulunur.

Hemşire Çağrı Sisteminin Avantajları Nelerdir?

Hemşire Çağrı sisteminden önce hemşireler aynı işlemi pager adında bir alet ile yapıyorlardı. Pager acil çağrılar ile ilgili hemşirelere uyarıda bulunurdu. Pager teknolojik olarak yeterli desteği sağlamadığı için hemşireler yanlarında ikinci bir cihaz olarak telsiz telefon taşırlardı. Konuşma ihtiyacı için taşınan kablosuz telefonlar pager ile birlikte pratik bir sistem sağlamıyordu.

Günümüzde kullanılan Hemşire Çağrı Sistemleri ise içerisinde bulunan özellikler ile bu sıkıntıları ortadan kaldırmaktadır. Hemşireler bu sistem ile sadece IP DECT telefon kullanarak hastalar ile hem konuşup hem de mesajlaşabilmektedirler. Sistem oldukça basit ve etkili bir şekilde çalışmaktadır. Acil durumu olan hasta kendini kötü hissettiği acil durumlarda sistemi kullanmaktadır. Alarm ile çalışan bu sistem hemşire hastanın odasına gelip butona basmadığı sürece durmamaktadır. Personel ise çağrıyı, mesajın alınıp alınmadığı bilgisini rapor ederek kayıt altına almaktadır. Bu sayede hastalara en kısa zamanda müdahale sağlanır. Hemşire ise gereksiz ve fazla sayıda cihaz taşımak durumunda kalmaz.

Hemşire Çağrı Sistemi Sadece Hastaneler İçin mi?

Hemşire Çağrı sistemi kontrollüdür. Her çeşit ihtiyaca cevap verecek niteliklerde ve esnek yapıdadır. Hastanelerde kullanılabileceği gibi aynı zamanda bakımevlerinde de kullanılmaktadır. Çocuk yuvaları ve otellerde sistemin kullanılabileceği yerlerdir. Hemşire çağrı sistemi rahatlıkla kullanılabilecek niteliklere ve kolaylıklara sahiptir.

Hemşire Çağrı Sistemi İçin Neler Gerekli?

Hemşire çağrı sisteminin en verimli şekilde kullanılması için malzemeler tam olmalıdır. Kullanım amacı ile birlikte gerekli ürünler değişiklik göstermektedir. Bunun için firmamız size eksiksiz ve verimli bir liste sunacaktır. Genel olarak oluşturulacak bir listede ise;
• Hasta için yatak başı üniteleri,
• Hemşireye acil durum anlarında haber vermek için buton,
• Banyoda oluşabilecek tehlike durumları için ipli buton,
• Hem hasta hem de hemşireler için koridor lambaları,
• Mavi kod butonları,
• Amaca uygun, eksiksiz yazılmış veri tabanı yazılımları ve
• Adresleme üniteleri bulunabilir

IP Hemşire Çağrı Sisteminin Avantajı

IP hemşire çağrı sistemi, IP teknolojisi ile çalışan ve hasta ile sağlık personeli arasında sesli iletişimi destekleyerek, hastanın durumu hakkında ön bilgi alımını sağlayan bir sistemdir.

Hemşire çağrı sisteminin sesli iletişim özelliğinin olması çok ciddi avantaj sağlamaktadır. Sesli iletişimin bulunmadığı hemşire çağrı sistemlerinde, sağlık personeli herhangi bir ön bilgiye sahip olmadığı için önce hastanın şikayetini görüp, tekrar müdahale için gerekli ekipmanları almaya gidecek ve belki de acil bir durum olmasına rağmen gereksiz vakit kaybedecektir. Sesli sistem hem hastanın durumu hakkında ön bilgi almayı, hem de hastanın psikolojik olarak rahatlamasını sağlamaktadır.

IP Hemşire Çağrı Sistem Üniteleri

IP hemşire çağrı sistemi; oda içerisindeki üniteler, network dağıtım sistemi, server ve yazılım ile hemşire ünitelerinden oluşmaktadır.

Oda içerisinde bulunan üniteler; oda kontrol ünitesi, yatak başı ünitesi, hasta el seti, WC/banyo ünitesi ve oda kapı üstü ikaz lambalarıdır. Bunların haricinde personelin hizmet performansını da ölçebilmek için RFID kart okuyucu, bazı mahallerde ihtiyaç olması halinde sadece çağrı (hemşire çağrı ya da mavi kod gibi) sağlayan butonlar kullanılabilir.

Oda Kontrol Ünitesi

Oda Kontrol Ünitesi, IP tabanlı ve doğruca hastane ağ sistemine bağlanan, hasta odasındaki diğer ekipmanların bağlandığı, voice over IP standartlarında sesli iletişim imkanı sunan, hastalara yataklarından kalkmadan eller serbest modda (handsfree) görüşme imkanı sağlayan ünitedir.

Yatak Başı Ünitesi

Yatak Başı Ünitesi, hasta el setinin bağlandığı ve her yatakta olması gereken ünitedir. El setinden hemşire çağrısı gönderildiğinde, el seti soketi yerinden sökülse dahi sinyal gönderimine devam etmektedir ve çağrı hemşire ünitelerine ulaşmaktadır.

Hasta El Seti

Hasta El Seti, yatak başı ünitesine soketle bağlı olan ve hastanın yatağından kalkmadan eline alıp hemşire çağrı sinyali gönderebileceği ünitedir. Üzerinde karanlıkta fark edilmesini sağlayacak, ufak bir yeşil led ışık bulunmaktadır. Hemşire çağrı sinyali gönderildiği zaman da uyarı amaçlı olarak üzerinde ayrıca kırmızı bir led ışık bulunmaktadır. Kırmızı led, normal durumda yanmazken butona basıldığında kırmızı ışık yanıp sönerek görsel uyarı sağlamaktadır. Hasta el setlerinin üzerinde oda/yatakbaşı aydınlatmasını açıp kapatmaya yarayan butonlar olan ve IPTV sistemini kontrol ederek TV kumandası gibi kullanılabilen modeller de bulunmaktadır.

WC / Banyo Üniteleri

WC / Banyo Üniteleri, hasta odalarında tuvaletlerde ve duş bölümünde bulunan, öncelikli (acil) çağrı sinyali gönderen ünitelerdir.

RFID Kart Okuyucular

RFID Kart Okuyucular, sağlık personelinin kullanacağı ve hasta odalarına girdiklerinde sisteme kendilerini tanıtacakları kartları okuyan ünitedir. Hastaya rutin bakımın, çağrı üzerine müdahelenin kim tarafından ve ne zaman yapıldığının kaydedilmesine olanak sağlar.

Oda Kapı Üstü İkaz Lambası

Oda Kapı Üstü İkaz Lambası, odalardan yapılan hemşire çağrıları ve acil çağrıların (mavi kod) oda dışında görsel olarak ikazını yapan cihazlardır.

Kırmızı Işık: Hasta odasından hemşire çağrısının yapıldığını gösterir.
Yeşil Işık: Sağlık personelinin odada olduğunu gösterir.
Mavi Işık: Oda ünitesine bağlı olup odadan mavi kod verildiğini gösterir.
Sarı Işık: Odada temizlik personelinin olduğunu gösterir.

Hemşire Üniteleri

Hemşire üniteleri, odalardan ve diğer çağrı ünitelerinden yapılan çağrıların görüldüğü ünitelerdir. Hemşire üniteleri, IP telefon, Wifi telefon, Dect telefon, bilgisayar ve pager olabilir.

Hemşire çağrı sistemine belirli bölgelerde veya bir merkezde sınırsız sayıda bilgisayar bağlanabilmektedir. Bilgisayarlar aracılığı ile odalardan yapılan aramalar bölge-kat haritaları-krokileri üzerinde görülebilmektedir.

Oda çağrılarının denetimi tarayıcı üzerinden yapılabilmekte, bilgisayara yükleme gerektirmeyen bir yazılım çözümü sunulmaktadır. Odalardan gelen tüm çağrılar; tuvalet, duş, el seti olarak kategorilendirilir ve ilgili renkte görsel uyarıda bulunmaktadır.

Hemşire Çağrı Sistem Yazılımı

Hemşire çağrı sistem yazılımı, farklı kullanıcı profillerine izin vermektedir. Her kullanıcıya kendisine ait şifre verilebilmektedir. RFID kartlı geçiş sistemi ile entegre çalışabilmektedir. Yetkili kullanıcı yazılım ayarlarından RFID okuyucuları devre dışı bırakabilmektedir. Bir nedenden dolayı yazılım ile bağlantı kopsa dahi hemşire çağrı sistemi oda lokalinde çalışmaya devam etmektedir.

Yedekleme, Rapor, İstatistik ve Entegrasyon

Sistem otomatik olarak yedek almaktadır. Rapor ve istatistik oluşturabilme özelliğindedir. IP tabanlı bir sistem olduğu için diğer sistemlerle entegre çalışabilme imkanı vardır. Hastane yönetim sistemi ile entegre çalışabilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir